De effecten van melatonine op slaapkwaliteit

Melatonine is een hormoon dat wordt gebruikt om slaapstoornissen te behandelen. Het kan een aantal voordelen voor de gezondheid opleveren, maar er zijn ook potentiële risico’s waarmee rekening moet worden gehouden. In dit artikel kijken we naar de effecten van melatonine op slaapkwaliteit en duur, overwegingen omtrent het gebruik ervan en potentiële bijwerkingen en risico’s.

Wat is melatonine?

Melatonine is een chemische stof die door het lichaam wordt gemaakt om ons slapend te houden. Het wordt in het lichaam afgegeven als het donker wordt, en je bloedspiegel daalt meestal tussen de avondschemering en de volgende ochtend. Melatonine helpt regelmatige slaappatronen te handhaven, waardoor mensen beter kunnen slapen.

De voordelen

Wetenschappelijk onderzoek naar Melatonine toont aan dat het veel effectiever is dan placebopillen bij het verbeteren van slaapkwaliteit en duur. Er zijn verschillende werkzame stoffen in melatonine die helpen minder tijd nodig te hebben om in slaap te vallen, betere kwaliteit van de rust te bereiken, meer diepere slaapcycli te ervaren, waardoor je je ’s morgens meer uitgerust voelt en minder last hebt van slaperigheid overdag.

Slaap je zelf slecht? Bekijk hier de supplementen van Van Dijk Vitamines.

Mogelijke risico’s

Er bestaan echter ook mogelijke risico’s voor mensen die melatonine supplementeren – met name jongeren. De langetermijneffectiviteit is nog onbekend en er zijn incidentele verslagen van bijwerkingseffect zoals hoofdpijn, misselijkheid of duizeligheid. Raadpleeg altijd uw arts voordat u eenvormige medicatie neemt om eventuele complicaties te voorkomen.

Ten slotte is het belangrijk om overweging tot gebruik van melatoninesupplementatie naast andere natuurlijke opties zoals eten rijk aan tryptofaan (bv hummus, yoghurt of kaas), yoga-oefening of lichttherapie actief blootstelling aan buitenzonlicht ’s morgens vroeg toe te passen, wat allemaal nuttige manieren zijn om je normale cyclus van daglichtscheiding vast te houden teneinde betere slaaproutine te bereiken zonder externe medicamenteuze interventies.

Andere berichten uit deze categorie

De opkomst van unieke gins en rums

Lees dit artikel

Champagne Aanbieding: Ontdek Hemelse Bubbels voor een Betoverende Prijs!

Lees dit artikel

5 manieren om een eenvoudig gerecht te pimpen tot een heerlijk feestmaal

Lees dit artikel