Het is bijna 10 jaar geleden dat de Thunderbolt-hardware-interface voor het eerst opdook op een MacBook Pro dankzij Intel en Apple. Fast forward naar juli 2020, de vierde vermelding van de Thunderbolt-interface, Thunderbolt 4 werd eindelijk uitgebracht.
Vanaf het oppervlak lijkt Thunderbolt 4 als MacBook oplader echter misschien niet zo veel anders dan zijn voorganger, Thunderbolt 3. Daarom gaan we in dit artikel dieper in op de verschillen tussen de twee protocollen. Lees verder om erachter te komen.
Thunderbolt 4 vs Thunderbolt 3
Thunderbolt 4 debuteerde met Intels 11e generatie “Tiger Lake” Core-processoren. Op het eerste gezicht lijkt het alsof er aan Thunderbolt 4 niet veel is veranderd ten opzichte van zijn voorganger. Zo maken beide gebruik van de fysieke USB Type-C connector. Beide bieden een maximale doorvoersnelheid van 40Gbps. Ten slotte bieden beide tot 100 watt laadvermogen.
Wat is er nieuw aan Thunderbolt 4?
Als we Thunderbolt 4 nader bekijken, blijkt dat diverse verbeteringen het een voorsprong geven op Thunderbolt 3. Het verdubbelt bijvoorbeeld niet alleen de data- maar ook de video-eisen van Thunderbolt 3. Laten we eens uitzoeken wat dit eigenlijk betekent door de specificaties te onderzoeken.
Thunderbolt 4 ondersteunt het verzenden van een videosignaal naar één 8k beeldscherm of twee 4k beeldschermen. Dit is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van zijn voorganger die slechts één 4k-signaal ondersteunt. Hetzelfde geldt voor de PCIe-gegevensvereisten. Waarbij Thunderbolt 4 tot 32 Gbps datasnelheid ondersteunt, het dubbele van de 16Gbps van Thunderbolt 3. Deze verbetering is vooral belangrijk voor snelle externe PCIe-apparaten zoals externe graphics en opslag die een aanzienlijke toename in prestaties en snelheid zouden kunnen zien.
Hoewel we USB-C uitbreidingen hebben om de lengte te maximaliseren, hebben we nog steeds een aanzienlijke verbetering gezien in de kabellengte met Thunderbolt 4 kabels die 40 Gbps doorvoer ondersteunen bij een lengte tot twee meter. Wat een stap omhoog is ten opzichte van de 0,5 meter Thunderbolt 3 kabels.
Beveiliging tegen Thunderspy
In tegenstelling tot Thunderbolt 3 biedt Thunderbolt 4 bovendien een betere beveiliging tegen Thunderspy-aanvallen. Wat is een Thunderspy-aanval? Dit is een aanval waarbij een hacker gebruik maakt van de kwetsbaarheid van een Thunderbolt-poort om je gegevens te stelen. Hoewel de hacker fysieke toegang tot je apparaat nodig heeft om de aanval uit te voeren, is hij dodelijk omdat hij 5 minuten of minder duurt. En de aanval kan zelfs plaatsvinden wanneer je apparaat is vergrendeld of de harde schijf is versleuteld.
Hoe voorkomt Thunderbolt 4 dit?
Laten we eerst eens kijken hoe de aanvallen plaatsvinden om een beter idee te krijgen hoe Thunderbolt 4 je apparaat beschermt. Het PCI Express-gedeelte van Thunderbolt heeft Direct Memory Access. In principe wordt de CPU omzeild om sneller toegang te krijgen tot het systeemgeheugen. Thunderbolt 4 voorkomt dit echter door gebruik te maken van Intel’s Virtualisatie Technologie die beschermt tegen aanvallen.
Met deze technologie wordt de Direct Memory Access opnieuw toegewezen om specifiek een deel van het systeemgeheugen te isoleren voor een aangesloten apparaat, zodat het apparaat geen toegang heeft tot andere delen van het geheugen.
Hoewel dit soort aanvallen niet voor iedereen een groot probleem is, is de bescherming die Thunderbolt 4 biedt essentieel voor samenwerkende laptops die meestal gevoelige bedrijfsinformatie bevatten.
Intel Open Sourced Thunderbolt 3’s Specs
In 2019 droeg Intel zijn Thunderbolt-protocolspecificatie bij aan de USB-promotorgroep, wat betekende dat andere chipfabrikanten royalty-vrij Thunderbolt-compatibel silicium konden bouwen. Een van Intel’s belangrijkste doelen met dit plan is om mainstream adoptie van Thunderbolt te stimuleren.
Dat gezegd zijnde, de convergentie van USB en Thunderbolt protocollen vereenvoudigt niet alleen hoe mensen hun apparaten aansluiten, maar verhoogt ook de compatibiliteit tussen producten met een USB Type-C connector.
Samen met de release van Thunderbolt 3 specificaties in 2019, kondigde Intel ook USB4 specificaties aan die werden gevormd op basis van Thunderbolt’s 3 specificaties. Laten we nu USB4 nader bekijken.
USB4 gebruikt dezelfde Type-C connector als Thunderbolt 3 met als verschil dat het noch de certificering noch de Thunderbolt controller van Intel nodig heeft. Wat de snelheid betreft, kunnen USB4-apparaten twee maximale snelheden ondersteunen: 40Gbps en 20Gbps. Voor de eindgebruiker betekent dit dat je de snelheid van het apparaat zorgvuldig moet scannen wanneer je een pc met USB4 koopt om er zeker van te zijn dat je precies krijgt wat je zoekt.