Ondanks dat er steeds nieuwe dingen worden uitgevonden zullen er altijd dingen blijven die nooit uit zullen sterven. Een voorbeeld hiervan zijn puzzels. Puzzels bestaan al zolang als een aantal generaties zich kan herinneren en worden in de meeste gevallen nog steeds met plezier gespeeld. Wanneer we denken aan puzzels denken we waarschijnlijk aan de ‘normale’ puzzels, met een aantal stukjes die precies in elkaar passen en daarmee een afbeelding vormen. Daarentegen bestaan er inmiddels ook andere vormen, zoals een Rubiks kubus of houten puzzels. Het wordt hierdoor constant lastiger om te kijken wat voor soort puzzels nou eigenlijk het leukste zijn.
De geschiedenis van de puzzels
Puzzels werden niet altijd gebruikt als hobby. Ze begonnen namelijk met een educatieve functie. De eerste puzzel werd door John Spilsbury gemaakt en had de kaart van Engeland als afbeelding. Hierdoor kon men makkelijk de geografische afbeelding van hun land leren. Een aantal jaar later begon Frankrijk ook dit soort puzzels te drukken. Daarna ontstonden er ook puzzels van bijvoorbeeld verschillende koningen, waarmee de volgorde van deze koningen geleerd kon worden. Puzzels ontwikkelden zich steeds meer en men begon ook voor hun plezier puzzels te leggen, totdat uiteindelijk puzzels zelfs in het bedrijfsleven toetraden.
Hoe pak je een puzzel het beste aan
De meeste mensen zullen wanneer zij beginnen aan een puzzel starten met het vinden van de hoekjes. Dit is zeker geen slechte techniek en het is daarna sowieso een verstandig idee om eerst met de randen te beginnen. Deze zijn als het goed is relatief makkelijk, aangezien dit de puzzelstukjes zijn met rechte stukken eraan. Bovendien is de omlijning klaar, waardoor je meer een idee hebt hoe de verhoudingen liggen. Kijk daarna goed naar kleuren. Wanneer je namelijk vast zit kunnen kleuren je nog wel eens op weg hebben. Als kleuren op elkaar lijken maar net niet hetzelfde zijn, zullen ze vaak niet in de buurt zitten van elkaar.
Verschillende soorten puzzels
Zoals eerder gezegd hebben puzzels zich ontwikkeld en zijn er inmiddels een hoop verschillende soorten puzzels te vinden. Denk bijvoorbeeld aan houten puzzels, waarbij je in 3D kunt werken. Ook bestaan er bordspelpuzzels, zoals Zeeslag. Ook een bekende vorm zijn wiskundige puzzels, waarbij rekenkundige kennis benodigd is om de puzzels op te lossen, zoals bij Sudoku. Daarnaast zijn er ook een hoop woordpuzzels, zoals een kruiswoordraadsel of een woordzoeker. Hierbij is het nodig om een goede taalbeheersing te hebben. Als laatste, naast de legpuzzels, zijn er nog mechanische puzzels. Deze puzzels hebben beweging nodig om opgelost te worden, zoals een Rubiks kubus.
Puzzels gemaakt door meerdere merken
Inmiddels hebben puzzels ook de handelsmarkt gevonden. Veel merken hebben besloten om puzzels te verkopen, of er zijn zelfs merken opgericht om de puzzels te ontwikkelen. Zo kun je bijvoorbeeld een Unidragon puzzel kopen. Unidragon ontwikkelt houten puzzels, leg puzzels of puzzels met een bepaald thema. Er zijn ook steeds meer puzzels te koop die een bepaalde vorm hebben, zoals van een dier. Hierdoor wordt je ook nog eens uitgedaagd om een lastiger ontwerp op te lossen.